Manastirea Sf. Treime >> Acasa
    
 

Bine aţi venit!

Mănăstirea aceasta este locul în care iubirea frumoasă şi dătătoare de viaţă a Sfintei Treimi se revarsă asupra tuturor acelora care-i vor trece pragul cu credinţă. Aici prescurile şi vinul, roade ale pământului şi ale muncii voastre, vor deveni Trupul şi Sângele lui Hristos, consumate pentru înnoirea vieţii şi spre fericirea veşnică. Aici primiţi adevăratele bunevestiri prin Fecioara-Mamă, care vă recunoaşte ca fii şi moştenitori ai Împărăţiei Fiului ei.

 

 

10 martie 2014
 
Prima săptămâna a Postului mare

Prima săptămâna a Postului mare

Toate slujbele Marelui Post sunt reunite de gândul pregătirii pentru Sfintele Paşti, ca să-L întâmpinăm cu inimă curată pe Hristos cel înviat. De ce ne pregătim astfel? Ce înseamnă Pastele? Pastele înseamnă gustarea bucuriei raiului. În ce constă această bucurie? În a-L vedea pe Dumnezeu şi slava Sa! Biserica iubeşte slava lui Dumnezeu. Când sărbătoreşte Biruinţa Ortodoxiei, Biserica săvârşeşte această prăznuire în ziua repunerii în drepturi a cinstirii icoanelor.

 

01 martie 2014
 
spovedanie

Stimați creștini. dragi pelerini, mulstimați închinători,

După Sfânta Scriptură, încă din timpurile Vechiului Testament, postul a fost unul dintre elementele principale ale vieții religioase. Regii posteau; profeții și cărturarii din Israel posteau și ei inainte de a primi și vesti oamenilor Cuvântul lui Dumnezeu; dar și oamenii obișnuiți posteau în semn de pocăință, ca prin înfrânare, să-și arate dragostea lor față de Dumnezeu.

Iisus Hristos ne arată importanța postului, nu numai cu cuvântul, ci și cu viața Sa. Înainte de a-Și începe opera de Răscumpărare, se retrage în pustiul Iordanului, unde petrece, timp de patruzeci de zile, în rugăciune și post aspru, pentru ca, apoi, să iasă biruitor din întreita ispitire întinsă de Satana. El s-a supus de bună voie acestor nevoințe și ispite, ca să ne demonstreze prin exemplul Său necesitatea și eficacitatea înfrânării de la mâncare în lupta contra ispitelor. Ne amintim de asemenea că, atunci când ucenicii Săi nu au putut vindeca tânărul posedat de diavol și l-au întrebat: "De ce noi n-am putut să-l scoatem?" Iisus le-a răspuns: "acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune și cu post" (Matei 17:21).

Dar trebuie să ne amintim că postim nu ca să flămânzim, ci scopul nostru este de a ne înălța în viața duhovnicească. Neconsumarea unor alimente nu ar trebui să fie un scop în sine, ci un mijloc de realizare a dorinței noastre: apropierea de Tatăl Ceresc. La urma urmei, există multe motive pentru care o persoană nu poate posti - de exemplu: boală, bătrânețe, de sărăcie. Postul este pentru oamenii sănătoși, pentru cei bolnavi suferința este postul lor. Postim pentru a fi împăcați cu Dumnezeu și unul cu celălalt.

Sf. Ioan Gura de Aur zice: “Postiți? Arătați-mi-o prin fapte. Cum? De vedeți un sărac, aveți milă de el; un dușman, împăcați-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiați; o femeie frumoasă, întoarceți capul. Nu numai gura și stomacul vostru să postească, ci și ochiul, și urechile, și picioarele, și mâinile voastre, și toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate și de hrăpire și de lăcomie. Picioarele, nealergând la priveliști urâte și în calea păcătoșilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusețile străine… Gura trebuie să postească de sudalme și de alte vorbiri rușinoase".

Deci, postul folosește și sufletului și trupului, pentru că întărește trupul, ușurează și curățește sufletul. Păstrează sănătatea trupului și dă aripi sufletului pentru a se putea apropia de Dumnezeu.

Doamne ajuta!

Cu respect duhovnicesc,
Arhimandritul Adrian Baciu,
starețul Sfintei Mănăstiri Saharna

 

23 februarie 2014
 
23 februarie 2014

Ziua de 23 februarie a fost una de mare bucurie duhovnicească pentru obștea monahală si binecredincioșii care au participat la slujba arhierească, oficiată de Înalt Prea Sfințitul Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înalt Prea Sfințitului Vladimir.

 

25 ianuarie 2014
 
Sărbătorile creştine. Momente de bucurie sfântă la L.T Alexandru cel Bun or. Rezina

Sărbătorile creştine. Momente de bucurie sfântă la L.T Alexandru cel Bun or. Rezina

Sărbătorile creştine sunt un prilej de bucurie şi de împăcare sufletească, un prilej de a ierta şi de a fi mai buni. Tradiţiile trebuie păstrate şi predate generaţiilor care urmeză , așa au convenit elevii din L.T Alexandru cel Bun din or.Rezina , împreună cu Ieromonahul Arsenie ( Iutiș ) și Ierodiaconul Vasilisc ( Donică ) de la Mănăstirea Sf.Treime din Saharna, cu binecuvântarea starețului Sfintei Mănăstiri Arhim.Adrian ( Baciu ) și suportul informațional a Ieromonahului Iuvenalie ( Ghervas ) secretarul mănăstirii.

 

08 ianuarie 2014
 
Primiţi colindători?

Primiţi colindători?

La măritul praznic al Nașterii Domnului mănăstirea a primit colindători din localtățile apropiate. Celor mici colindători au fost împărțite de către starețul mănăstirii cadouri si fructe,iar cei mari au fost serviți cu izvar și tartine și au primit, după tradiție, craciuneii copți în cuptorul brutăriei mănăstirești. La sfârșit părintele stareț a felicitat incă o data pe toti enoriașii și pelerinii care au participat la slujba solemnă de Nașterea Domnului si ia învitat la o agapa frățescă în trapeza mănăstirii..

 

06 ianuarie 2014
 
Craciun

Felicitări

Ne-a învrednicit și anul acesta Preabunul Dumnezeu să ajungem slăvitul praznic al Nașterii Domnului cu pace și bucurie, cântând și mulțumind lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale cele bogate revărsate asupra noastră.

Astăzi, este timpul întoarcerii la Dumnezeu.

Întelepțiti-vã, curãțați-vã, apropiați-vã de Dumnezeu prin schimbarea propriei vieți. Bucurați-vã de glasul primului vestitor al Nașterii Celui veșnic! Astãzi sã ne bucurãm de sãrbãtoare! Sã nu uitãm pe cel singur și trist, bolnav și pãrãsit, strãin și flămând, ci sãrbãtoarea de astãzi sã o prefacem în zi pentru sufletul nostru care trebuie mântuit! Vã doresc sãrbãtori binecuvântate, pacea Mântuitorului sã vã însoteascã pretutindeni, bucuria Nașterii Lui sã vã umple viața, lumina stelei sã vã strãluceascã adâncul ființei, darurile magilor aduse Lui, sã vã fie dar de viațã nouã spre binecuvântare și milã, de la izvorul milei, întru înnoirea vieții!

Cu aleasă stimă şi deosebit respect duhovnicesc,

Arhimandritul Adrian Baciu
starețul Sfintei Mănăstiri Saharna
împreună cu obștea

 

Astăzi vine Mesia – Hristos se naște și prunc se face pentru noi! Vine Domnul la noi din ceruri, născându-Se din Fecioară Curată! El este - Viața cea fără de sfârșit, Fericirea cea netrecătoare, Bucuria cea neschimbătoare, Bogăția cea neprețuită, Pacea cea netulburată. Să-L slăvim dar și noi, împreună cu magii și cu păstorii, daruri duhovnicești aducându-i! Să-L întâmpinăm și noi cu sufletul gătit de sărbătoare! Astăzi Dumnezeu se pogoară la noi, pe pământ, făcându-Se unul dintre noi, ca noi să ne înălțăm inima la cele de sus!

Să mulțumim Domnului, la acest sfârșit de an, pentru toate binefacerile revărsate peste noi nevrednicii și vă adresez cele mai călduroase urări de sănătate și mântuire rugând pe Dumnezeu să binecuvinteze cununa Anului Nou care vine, cu pace și cu răbdare încrezătoare în puterea Sa cea izbăvitoare din primejdii și necazuri.

Cu deosebit respect duhovnicesc,

Ieromonahul Iuvenalie Ghervas,
secretarul Sfintei Mănăstiri Saharna

 

31 decembrie 2013
 
Craciun

"Sa praznuim nu intru aluatul cel vechi, nici intru aluatul rautatii si al viclesugului, ci intru azimele curatiei si ale adevarului" (I Cor. V, 8).

Anul iti va merge bine, nu cand tu vei zace beat in ziua cea dintai a lui, ci cand atat in ziua cea dintai, cat si in cea de pe urma, si in fiecare zi tu vei face fapte placute lui Dumnezeu. Nu betia insenineaza, ci rugaciunea, nu vinul, ci cuvantul infranarii. Vinul starneste furtuna, cuvantul lui Dumnezeu aduce liniste. Acela aduce neliniste in inima, acesta alunga zgomotul; acela intuneca mintea, acesta lumineaza pe cea intunecata; acela aduce intristarea, care inainte era departe, acesta ia grija, care este de fata. Caci nimica nu poate asa de tare insenina, ca invatatura intelepciunii, de a pretui putin lucrurile cele de acum, a tinti la cele viitoare, a recunoaste cele pamantesti ca trecatoare si a nu le socoti statornice, nici bogatia, nici puterea, nici cinstea, nici magulirile. Daca tu posezi astfel de intelepciune, atunci poti sa privesti pe un bogat, fara ca sa-l zavistuiesti, poti sa ajungi la nevoie si la saracie si totusi sa nu pierzi curajul.

 

13 decembrie 2013
 
A trecut la cele veșnice Shimonahia Tavifa Țarălungă

A trecut la cele veșnice
Shimonahia Tavifa Țarălungă

Te-ai stins puţin câte puţin, sub privirile noastre neputincioase, plecând dintre noi. Azi nu mai eşti unde erai, dar vei fi întotdeauna în sufletele noastre. Un suflet minunat, plin de dragoste şi credinţă, s-a înălţat la cer, departe de noi, dar mai aproape de Dumnezeu.

 

29 noiembrie 2013
 
Rugaciune

Sa postim de pacate!

Postim pentru a putea birui patimile, pentru a creste in dragoste fata de aproapele nostru si pentru a ne putea ruga lui Dumnezeu cu o inima mai curata; postim pentru pacatele noastre, in semn de pocainta si de ascultare, intorcandu-ne din "tara straina" in care am risipit viata noastra. Postim pentru ca pacatuim adesea, cu gandul, cu cuvantul si cu lucrul (fapta); chiar de am birui insa toate patimile, tot am mai avea nevoie de post, spre a nu cadea din nou in aceleasi pacate.

 

08 noiembrie 2013
 
Training UNESCO 2013

Delegat din partea Sfintei Mănăstiri Saharna la trening-seminar
internațional organizat de UNESCO în or.Bacu,Sheki, Republica Azerbajan
în perioada 30 octombrie - 3 noiembrie 2013.

Cuvinte de venerație și înalte considerațiuni pentru secretarul general UNESCO Moldova d-lui Constantin Rusnac și d-nei Luminița Drumea ,pentru atenția acordată în participarea lui Donica Vasile ( Ierodiaconul Vasilisc Donica ) în cadrul seminarului " Muzeul ca bază pentru servicii de calitate pentru vizitatori și factor de consolidare unui rol social a acestuia" organizat de UNESCO în or.Bacu, Sheki, Republica Azerbajan în perioada 30 octombrie - 3 noiembrie 2013.

Datorita acestui traning s-au unit aceleași interese și idei ale tuturor participanților și s-au valorificat adevăratele comori – muzeele naționale ale neamului prin care perpetueaza trecutul.

 

31 octombrie 2013
 
Invazia noului paganism, halloween

Invazia noului paganism, halloween”

"Cum ați vrea să serbați Halloween-ul?" - 80% din elevii americani de clasa a IV-a de la o școală au răspuns zâmbind : "Aș vrea să omor pe cineva..." Acesta este impactul sărbătorii!

 

18 septembrie 2013
 
Sfintul Stefan

Să nu aruncăm cu pietre în oameni… în mod „creştinesc”

Odată am spus cuiva: „Ce eşti tu? Luptător al lui Hristos sau luptător al diavolului? Ştii că există şi luptători ai diavolului?’. Creştinul nu trebuie să fie fanatic, ci să aibă dragoste fată de toti oamenii. Cel ce aruncă cuvinte fără discernământ face rău, chiar dacă are dreptate. Am cunoscut un scriitor care avea multă evlavie, dar vorbea mirenilor cu un limbaj plin de cruzime, care pătrundea în profunzime şi tulbura.

 

29 august 2013
 
Povara luptătorului este de scurtă durată,<br>iar a călugărului - până când se duce la Dumnezeu

Povara luptătorului este de scurtă durată, iar a călugărului -
până când se duce la Dumnezeu

(Cuvânt rostit către Monahul Donat de starețul Sfintei Mănăstiri Saharna, Arhim. Adrian Baciu)

Orice cuvânt frumos şi de laudă se cuvine şi se potriveşte pentru această inimiă dăruită lui Hristos.

Un eroism care depăşeşte oricare alt eroism omenesc, pentru că inima aceasta a deliberat singură, a hotărât fără echivoc, fără milă pentru familie şi pentru tinereţea ei cu tot ce e frumos în ea.

Cu firea firavă, necunoscută şi fără de nici un nume în lume, a învins valuri întregi de împotrivitori văzuţi şi nevăzuţi, şi cu o râvnă drept îngerească a venit şi s-a dăruit viaţa fără teamă şi fără de întoarcere Împăratului Divin, Iisus Hristos.

 

13 august 2013
 

Sărbătoarea Icoanei
Maicii Domnului din Poceaev

 

05 august 2013
 
Binecuvântare arhierească în Sfânta Mănăstire Saharna

Binecuvântare arhierească în Sfânta Mănăstire Saharna

Bătăile de toacă și dangătele de clopote ale mănăstirii Sf.Treime de la Saharna au chemat pe data de 4 august 2013 obștea monahală, clerul, enoriașii si binecredincioșii la slujba arhierească, oficiată de Înalt Prea Sfințitul Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înalt Prea Sfințitului Vladimir, întru cinstirea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev,a cărei copie se păstrează cu sfințenie mare în mănăstire.

 

22 iulie 2013
 
solitudine si singuratate

Insingurati, dar niciodata singuri

Crestinul este dator ca din cand in cand sa cunoasca insingurarea. Nu din cauza unei tristeti sau din ura fata de lume, ci trebuie sa ajunga la ea cu bucurie si de bunavoie. Dar avand in vedere ca omul este creat dupa chipul lui Dumnezeu care nu este singur, ci Unul in Treime, nu putem sa nu ne intrebam daca nu cumva insingurarea contrazice ceea ce inseamna a fi o persoana dupa chipul Sfintei Treimi.

 

11 iulie 2013
 
Sf Petru si Pavel.jpg

Două cutremure cu epicentrul în rai

Biserica lui Hristos a hotărât să-i pună împreună în aceeaşi sărbătoare pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, verhovnicii Apostolilor lui Hristos şi misionarii Evangheliei lui Dumnezeu.

Sunt două persoane total diferite, care însă îşi plinesc vocaţiile spre slava lui Dumnezeu.

 

27 iunie 2013
 
Cuvintele ne vor judeca

Cuvintele ne vor judeca

Suntem gandurile, cuvintele si faptele noastre. Precum ne sunt gandurile, asa ne sunt cuvintele, iar precum ne sunt cuvintele, asa ne sunt faptele. Aceste trei moduri de existenta ne intocmesc viata de acum si pe cea vesnica. Precum gandim, vorbim si ne miscam, asa vom trai vesnic.

 

22 iunie 2013
 
Rusaliile

Rusaliile - Pogorarea Sfantului Duh

La zece zile dupa Inaltarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Invierea Sa, praznuim Rusaliile - Pogorarea Sfantului Duh, cunoscuta si sub denumirea de Cincizecime. Anul acesta praznuim Pogorarea Sfantului Duh pe 23 iunie. Ca vechime, Rusaliile coboara pana in veacul apostolic. In primele secole crestine, praznicul Cincizecimii era o dubla sarbatoare: a Pogorarii Duhului Sfant si a Inaltarii lui Hristos. In jurul anului 400, cele 2 sarbatori s-au despartit una de cealalta.

 

22 mai 2013
 

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Cuviosului Macarie de la Saharna și a vizitei Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înalt Prea Sfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, învităm pe toți doritorii de a participa la drumul crucii și la Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Vladimir.

Drumul crucii care va fi parcurs de enoriași în această zi, cu icoana Sf.Cuv.Macarie, va începe la ora 07.00 de la biserica Acoperemântul Maicii Domnului din or. Rezina și se va încheia în încinta mănăstirii cu un Te-Deum la 08.30. Slujba arhierească se va începe duminică, 26.05.2013 la orele 8.45 , cu întâlnirea la porțile Sfintei Mănăstiri a ÎPS Vladimir.

În timpul Sfintei Liturghii se vor săvârşi rugăciuni de invocare a milei lui Dumnezeu şi ajutorului Preasfintei Fecioare asupra întregii noastre ţări.

Cu deosebită dragoste şi bucurie sfântă vă învităm să fiți alături de noi în această zi de sărbătoare.

Cu profund respect, stareţul Sfintei Mănăstiri Saharna,
Arhimandritul Adrian Baciu cu obştea

 

7 mai 2013
 
Festival Pascal (2013)

Glas de toacă şi cântece pascale la Sfânta Mănăstire Saharna

O lumînare - aprinsă , o rugăciune-n şoaptă,
O bucurie - n suflet, în viaţă ce ni-i dată...
Acum, la miez de noapte, cînd clopotele bat,
Vă spunem tuturora: „ Hristos a Înviat!”

Sărbătoarea Învierii Domnului revarsă din plin asupra sufletelor noastre un val de bucurie şi de speranţă.

O deosebită bucurie pentru creştinii ortodocși din raionul Rezina a adus Festivalul de muzică și cântece Pascale “Hristos a înviat!” organizat, cu binecuvântarea starețului Sfintei Mănăstiri Saharna , Arhim.Adrian Baciu, de Comitetul Organizatoric al Consiliului Raional Rezina secția Cultură.

La 7 mai 2013 comunitatea mănăstirii, enoriașii, pelerinii și oaspeții s-au bucurat de glasul de toacă , dangătul clopotelor, sunetul fluerului și frumusețea cântecelor pascale care au venerat Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

Colective folclorice din diferite localități ale raionului Rezina - Horodiște, Saharna Veche, Saharna Nouă, Peciște, Lipceni, Buciușca, Pereni și or.Rezina au revarsat din plin, asupra sufletelor tuturor celor prezenți la festival un val de bucurie şi de speranţă, caci sărbătoarea Învierii este, în mod deosebit, sărbătoarea bucuriei duhovnicești.

Din cele mai vechi timpuri religia s-a împletit cu tradiţia , datina şi obiceiurile , pe care omul le-a respectat şi le-a transmis ulterior prin viu grai din generaţie în generaţie. Tradiție din veacuri - ruga pascală inobileaza oamenii indiferent de vârstă. Formațiile corale au prezentat cântece care au fost în stare să trezească fiorii creștinității în fiecare suflet de copil și adult. Din diferite sate au venit oameni de diferite vîrste și profesii, dar pe care i-a unit tradiția și speranța că melodiile străbunilor care au rasunat în încinta mănăstirii nu vor fi date nicicând uitării. Spectatorii acestui reuşit concert, cât și participanții au simțit o altă lume, în care „glasul de toacă face legătură între cer şi pământ, între ceea ce se vede şi ceea ce nu se vede”.

Prezenți la festival au fost președintele raionului Rezina d-na Graur Eleonora ,primarul de Rezina ,Cebotar Mihail, Arhimanditul Adrian Baciu care au menționat că Sărbătorile pascale, atât de aşteptate de creştini aduc, împreună cu Festivalul cîntecului Pascal ,bucurii duhovnicești, lumină şi speranță în sufletele noastre, și această activitate, însoţită de multe tradiţii şi obiceiuri ,se cuvine transmisă în sufletele tuturor ,căci „Frumosul se educă prin frumos”.

Activităţile muzicale ale cântecului pascal sunt ideale pentru descoperirea celor sifnte.

Toţi participanţii şi-au manifestat sincer speranţa că acest concert pascal va deveni un frumos obicei pentru următorii ani.Acesta va reuşi nespus de bine să contribuie la păstrarea frumoaselor tradiţii ale cântecului pascal, aducând în sufletele tuturor bucuria Învierii!

Ierom.Iuvenalie Ghervas,
secretarul Sfintei Mănăstiri Saharna.

 

7 mai 2013
 
Sfintele Paști la Mănăstirea Saharna (2013)

Sfintele Paști la Mănăstirea Saharna

 

04 mai 2013
 
Invierea

Felicitări!

„Cerurile după cuviinţă să
se veselească şi pământul să se bucure.
Şi să prăznuiască toată lumea cea văzută şi cea nevăzută;
că S-a sculat Hristos, Bucuria cea veşnică.”

Sărbătoarea Paştilor ne oferă posibilitatea să ne îndreptăm privirile spre cel Frânt şi Înviat, care a deschis Cerul pentru noi. Fiind recunoscători și îndatorați
pentru acest dar prețios,
vă îndemn să fim părtași la înmulțirea luminii pascale
pentru toți oamenii.
Vă doresc ca timpul sfânt al Paştelui să ne dăruiască suficiente ocazii pentru căutarea și descoperirea lui Hristos cel viu, să ne îmbogăţească viaţa cu dorinţe nobile și să ne întărească voinţa
şi statornicia în fapte bune.

Hristos a Înviat!

Cu dragoste în Hristos cel înviat,
Arhimandrit Adrian Baciu,
starețul Sfintei Mănăstiri Saharna

 

„Acum toate s-au umplut de lumină: şi cerul, şi pământul, şi cele de dedesubt. Deci să prăznuiască toată făptura Învierea lui Hristos, întru Care s-a întărit”
Să sărbătorim Sfintele Paşti cu Hristos, bucurându-ne de darul Învierii Lui, care este şi învierea noastră.
Să-I urmăm şi să trăim potrivit poruncilor Sale, pentru că El este gata să ne învieze şi pe noi „în ziua cea de apoi” (In 6, 39), dacă vom crede cu tărie în El!
Credința în Hristos, nădejdea în ajutorul Său și dragostea pentru toți oamenii să ne fie întreitul veșmânt care să ne apere de tot răul!
Fie ca şi în anul acesta să simţim în Sărbătoare nu numai lumina soarelui, dar şi strălucirea Celui ce a făcut soarele, şi să cântăm laolaltă:

Hristos a Înviat!

Cu dragoste în Hristos cel înviat,
Ieromonahul Iuvenalie Ghervas
secretarul Sfintei Mănăstiri Saharna

 

23 martie 2013
 
Călugarie în prima săptămână a postului mare. Shimonahul Galaction (2013)

Călugarie în prima săptămână a postului mare. Shimonahul Galaction

 

17 martie 2013
 
Mintuirea

Mîntuirea prin iertare

Randuit-au Sfintii Parinti la inceputul Postului sa citim textul cel mai profund si mai "revolutionar" in acelasi timp, incercand sa dam curs chemarii de a posti, a ne ruga, a ne infrana si a ne pocai mai mult. Ni se aminteste poate cel mai trist moment al intregii omeniri - Duminica Izgonirii lui Adam din Rai; totodata citim textul Evangheliei Iertarii, oare intamplator?...

 

07 martie 2013
 
Suferinta

Suferinta pe care Dumnezeu nu o usureaza

O sotie credincioasa se roaga indelung pentru un sot necredincios, iar acesta din urma nu da nici un semn de credinta; o mama se roaga cu lacrimi pentru un copil bolnav, iar boala nu inceteaza; un suflet bland rabda indelung mania si violenta altuia; un parinte se roaga din inima pentru copilul dependent de droguri sau alcool; un frate se roaga indelung pentru o sora care patimeste intre straini etc.

Oamenii credinciosi se roaga lui Dumnezeu avand nadejdea dobandirii celor dorite. Cu toate acestea, in rugaciunea domneasca, fiecare credincios se preda pe sine purtarii de grija a lui Dumnezeu, rostind cuvintele: "Faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant" (Matei 6, 10).

Desi ne rugam pentru un anumit lucru, oricat de bun ar fi in sine, se cuvine sa o facem cu inima gatita atat spre a-l primi, cat si spre a nu-l primi, Dumnezeu fiind singurul in masura sa cunoasca ce anume ne este mai de folos spre mantuire. Suferinta pe care Dumnezeu nu o usureaza, deci, face parte din crucea personala de mantuire.

 

02 februarie 2013
 
Sf. Trifon

Trifon, sfîntul care alunga insectele

Sfantul Mucenic Trifon s-a nascut in anul 232, in localitatea Lampsac, din Frigia, Asia Mica. Astazi, aceasta regiune se afla in Turcia. Sfantul Trifon a fost crestin inca dintru inceput, avand harul Duhul Sfant de a izgoni demonii si de a vindeca diferitelor boli. Sfantul Trifon s-a aratat puternic mijlocitor catre Dumnezeu inca din timpul vietii, el ferind satul sau de la infometare, prin oprirea unei invazii de lacuste, doar cu puterea rugaciunii.

Pe cand avea 17 ani, Sfantul Trifon a scos de sub stapanirea diavolului pe fiica imparatului roman Gordian (238-249). Cu aceasta ocazie, dupa mai multe zile de post si rugaciune, sfantul le-a descoperit paganilor existenta diavolului. Astfel, la porunca sa, diavolul s-a aratat tuturor, in chip vadit, sub forma unui caine negru cu ochii ca de foc. Prin aceasta minune, sfantul a atras pe multi pagani la dreapta credinta in Iisus Hristos.

 

19 ianuarie 2013
 
Boteaza

Epifania. Botezul Domnului

 

07 ianuarie 2013
 
Craciun

Felicitări!

Cu prilejul sfântului praznic al Naşterii Domnului,
Vă rugăm să acceptaţi şi smeritul nostru cuvânt,
izvorât din prisosul de daruri revărsate peste lume în aceste zile.
Să primim Pruncul cel curat şi sfânt
ca pe o îmbrăţişare a Cerului,
să ne îndreptăm privirile spre Bethleem şi să ne înflăcărăm inimile cu Iubirea ce vine să înnoiască lumea.
Adunările acestor zile să ne fie spre înfrânarea sufletului,
spre dragoste, spre faptă bună, spre împăcarea cu Dumnezeu,
spre o pace adâncă, spre câştigarea nenumăratelor bunătăţi,
pentru ca noi înşine să ne sfinţim
şi să zidim pe aproapele nostru.

Crăciun cu bucurie şi
An Nou plin de mila Domnului!

Smeriţi rugători:
arhim. Adrian Baciu,
stareţul Sfintei Mănăstiri Saharna cu obştea

 

Fie ca sărbătoarea Crăciunului să ne conducă pe toţi şi pe fiecare la Dumnezeu - Tatăl luminilor, astfel încât să-L descoperim pe Hristos - Iubirea care
a luat trup în mijlocul nostru.
Atunci va pătrunde în sufletele noastre pacea vestită de îngeri, iar slava lui Dumnezeu ne va schimba vieţile.

Crăciun cu pace!
An Nou binecuvântat!

Cu bucurie în Domnul şi rugăciune pentru toţi,
Ieromonahul Iuvenalie Ghervas
secretarul Sfintei Mănăstiri Saharna

 

11 ianuarie 2013
 
Comunitatea monahala de Naşterea Domnului 20132

Comunitatea monahala de Naşterea Domnului 2013

 

26 octombrie 2012
 

C O M U N I C A T

Mănăstirea Saharna a luat act cu tristeţe despre faptul că unele posturi TV din ţara noastră continuă să dezinformeze opinia publică prin interpretări tendenţioase, menite să denigreze ierarhia, clerul şi mănăstirile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova, dovedind atât lipsă de măsură, cât şi lipsă de etică profesională.

Unii dintre ei au pătruns în repetate rânduri pe teritoriul mănăstirii noastre fără a avea binecuvântarea autorităţilor bisericeşti, filmând cu camera ascunsă diferite slujbe, deşi acest lucru este interzis expres prin anunţurile postate la intrarea şi pe teritoriul mănăstirii, ceea ce denotă ignoranţă jurnalistică, impietate liturgică şi ofensă la adresa preoţilor şi credincioşilor.

Constatând o cunoaştere insuficientă a rolului Sfintelor Taine şi rânduielilor bisericeşti în viaţa poporului nostru credincios, recomandăm reprezentanţilor mass-media, care şi-au făcut un obicei din a căuta cu orice preţ senzaţionalul ieftin în slujbele şi viaţa Bisericii noastre şi distorsionează semnificaţia acestora, să se documenteze temeinic pentru a informa corect şi a respecta evlavia credincioşilor.

Atunci când la sărăcie şi necredinţă se adaugă şi dorinţa de câştig cu orice preţ, ţinta agresiunilor devine adeseori Biserica şi slujitorii ei. Responsabilitatea pentru aceasta revine, nu în ultimul rând, şi jurnaliştilor, care cultivă în paginile publicaţiilor şi în emisiunile lor imaginea unei „Biserici fabulos de bogate”, precum şi imaginea unor „preoţi egoişti şi avari”. Cu părere de rău, sub influenţa acestor stereotipuri, au avut şi au loc o serie de crime asupra clericilor, înclusiv omoruri.

Mănăstirea noastră nu exclude dialogul cu presa şi televiziunile, când acestea apără sau promovează valori perene, pentru că dialogul Bisericii Ortodoxe este înainte de toate un dialog viu şi concret cu cei care participă constant la viaţa ei şi o ajută efectiv, nu rămân simpli spectatori critici, sceptici sau indiferenţi.

Administraţia Sfintei Mănăstiri Saharna

 

26 octombrie 2012
 
Razboi informational

Război împotriva bisericii noastre

Tot mai mult se observă cum mass-media de sistem continuă războiul nedeclarat împotriva Bisericii Ortodoxe. Orice caz mărunt, orice conflict, orice incident este exploatat la maximum pentru a propaga ura împotriva creştinismului.

 

08 octombrie 2012
 
Pedepsele nemărturisirii credinţei

Pedepsele nemărturisirii credinţei

Sunt creştini ortodocşi care nu mărturisesc şi nu apără Ortodoxia, temându-se că vor avea necazuri, că vor fi daţi afară de la serviciu, că işi vor pierde averea şi libertatea. Dar Domnul Hristos ne spune că pentru Adevăr trebuie să te jertfeşti şi la nevoie să şi mori.

Dacă nu mărturisim, ne aşteaptă o veşnicie îngrozitoare, chinuitoare în focul cel veşnic. Pentru că de moartea trupească, de Judecată şi veşnicie nu putem scăpa. Teama de această moarte trupească este o mare greşeală. Murim în câteva clipe, dar ce urmează este mai important. Cum ne ia moartea? Unde ne duce?

Iar dacă pentru orice cuvânt în plus vom da răspuns, cu atât mai mult pentru orice cuvânt ruşinos şi "cu atât mai mult pentru orice cuvânt ucigător de suflet", spune părintele Arsenie Papacioc...

 

29 septembrie 2012
 
Ziua Crucii 2012

"Crucii Tale ne închinăm
Stăpâne şi sfântă Învierea Ta
o lăudăm şi o mărim!"...

Într-una din cântările Bisericii, alcătuită după Psalmii lui David, preamărim pe Dumnezeu în cuvintele: "Sfânt este Domnul Dumnezeul nostru; înălţaţi pe Domnul Dumnezeul nostru şi vă închinaţi aşternutului picioarelor Lui, că Sfânt este". O altă cântare bisericească, preamărind crucea zice: "Acum vedem aşternutul unde au stătut picioarele Tale Stăpâne..." Astăzi cu adevărat cuvântul cel de Dumnezeu grăitor al lui David a luat sfârşit, că iată arătat ne închinăm şi aşternutului preacuratelor Tale picioare.

Deci până la răstignirea Domnului pe cruce, crucea era lemnul morţii celei mai de ocară. Prin Sfintele Sale patimi, Iisus a schimbat ocara în slavă, încât Apostolul Pavel nu găsea alt cuvânt în care să se laude decât în Crucea Domnului, mustrând pe cei ce sunt vrăjmaşii crucii.

Deci lemnul crucii a fost prevestit prin prooroci, prin Moise şi prin David. Prin proorocul David ne porunceşte să ne închinăm Crucii, aşternutului picioarelor Lui, că sfânt este.

Oare de ce zice despre Cruce că e aşternut numai al picioarelor Lui? – Fiindcă Iisus S-a răstignit pe Cruce nu cu fiinţa Sa dumnezeiască, ci cu firea omenească, Adam cel nou, ceea ce în graiul profetului e tot una cu picioarele Lui Dumnezeu.

Să lămurim ceva şi din înţelesul crucii ca suferinţă.

Suferinţa, necazurile, încercările sunt cea mai necunoscută cruce, deşi fiecare are de dus câte una. Mai toţi se roagă lui Dumnezeu să-i scape de cruce. Nu e bine aşa. E semn că oamenii nu-i cunosc rostul şi nu-i cunosc pe sfinţi. Iată de pildă ce spune Marcu Ascetul, că prin aceasta se cunoaşte dacă o are cineva, dacă primeşte cu bucurie necazurile. Tot acest sfânt ne spune despre crucea încercărilor, că pentru trei pricini vin asupra noastră:

ca pedeapsă pentru păcatele făcute ("pedeapsă" în graiul bătrânilor înseamnă învăţare de minte); pentru ferirea de cele ce altfel le-am face; şi

pentru întărirea virtuţii. "Să nu spui că se poate câştiga virtutea fără necazuri: căci virtutea necercată în necazuri nu e întărită!" (Filocalia I, p. 236.66).

Cea mai grea încercare a vieţii e necazul morţii. Cum stăm faţă de o asemenea încercare? Ar trebui să stăm şi mai liniştiţi ca faţă de cruce; fiindcă Mântuitorul prin moartea Sa, a schimbat nu numai rostul crucii din ocară în slavă, ci a schimbat şi rostul morţii şi l-a făcut bun. Până la Iisus moartea era o pedeapsă dată firii omeneşti, plată a păcatului. De la înfrângerea morţii, prin învierea Omului nou, moartea cea mai grea încercare a vieţii acesteia, s-a schimbat în moarte a păcatului şi a izbăvirii firii omeneşti. Aşa ne învaţă Sf. Maxim Mărturisitorul.

Iată de ce prăznuind Crucea vorbim de înviere şi a morţii omorâre.
Acestea sunt cunoştinţe duhovniceşti care dau curaj vieţii acesteia, îi dau înţeles şi o linişte cu atât mai mare cu cât e mai învolburată marea societăţii omeneşti.
Iată pe ce temelie stăm, în praznicul Înălţării, când zicem: "Crucii Tale ne închinăm Stăpâne şi sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o mărim!"...

Părintele Arsenie Boca, extras din Cuvinte vii. Omilii

 

20 septembrie 2012
 
Smirenie

Cultivarea gândurilor bune!
...Sfintii Parinti

Datorită firii umane căzute şi a lucrării diavoleşti, gândurile rele vin singure. Gândurile bune, însă, nu vin singure, ci trebuie cultivate. Trebuie să te urmăreşti şi să te cercetezi pe tine însuţi şi când vrăjmaşul diavol îţi aduce în minte gânduri rele, să le îndepărtezi prin rugăciune sau să le înlocuieşti cu gânduri bune.

 

20 august 2012
 

Schimbatu-Te-ai la faţă, în munte, Hristoase Dumnezeule, arătând ucenicilor Tăi slava Ta, pe cât li se putea; strălucească şi nouă, păcătoşilor, lumina ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, slavă Tie!

Troparul Schimbării la Faţă

Slujba de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului oficiată de clericii Sfintei Mănăstiri.

Slujba de sărbătoarea
Schimbării la Faţă a Domnului
oficiată de clericii Sfintei Mănăstiri.

 

06 august 2012
 
Oficializarea Sfintei Liturghii la Mănăsitrea Sfânta Treime, Saharna<br>de către  Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni

PS Nicodim, episcop de Edinet Şi Briceni,
a liturghisit la Sfânta Mănăstire Saharna

Cu binecuvîntarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înalt Preasfinţitul Mitropolit Vladimir, şi la invitaţia părintelui stareţ, arhimandritul Adrian Baciu, în Duminica a IX-a după Cincizecime şi în ziua cinstirii Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev, Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Treime", Saharna. Alături de Prea Sfinţia Sa, la serviciul divin a participat un numeros sobor de preoţi şi diaconi şi mulţime de credincioşi, pelerini şi închinători. Sfînta Liturghie a fost urmată de procesiunea înconjurării bisericii cu o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev, ce se păstrează în sfînta mănăstire, şi de slujba unui Te Deum.

Părintele arhimandrit Adrian a mulţumit Prea Sfinţitului Nicodim pentru bunăvoinţa de a fi prezent şi a săvârşi Sfînta Liturghie în acest sfînt aşezămînt monastic cu o istorie veche şi bogată. În fiecare an, în ajunul sărbătoririi ei, icoana este purtată în procesiune, cu rugăciuni şi acatiste, prin toate localităţile care se află pe drumul ce leagă oraşul Bălţi de mănăstire, iar creştinii care participă la această procesiune şi cer cu credinţă mijlocirea Maicii Domnului se învrednicesc de vindecări minunate, mîngîiere şi întărire duhovnicească.

La despărţire, credincioşii au fost binecuvîntaţi de Ierarh şi au primit în dar cîte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului.

După serviciul divin, Prea Sfinţitul Nicodim a săvîrşit la mormîntul monahiei Maria, mama părintelui stareţ Adrian, o slujbă de pomenire.

 

04 iunie 2012
 
Hramul manastirii (2012)

Hramul mănăstirii (2012)

 

03 iunie 2012
 
Privegherea praznicala de hramul manastirii (2012)

Privegherea praznicală de hramul mănăstirii

 

29 mai 2012
 
Sarbatoarea Cuviosul Macarie 2012

Binecuvântare arhipăstorească
de sărbătoarea Sf. Cuv. Macarie de la Saharna

 

22 mai 2012
 
Sf. Macarie

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Cuviosului Macarie de la Saharna şi a vizitei Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înalt Prea Sfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove,

învităm toţi creştinii să împarte cu noi sfânta bucurie a sărbătorii "Drumul crucii" care va fi parcurs de enoriaşi în ziua de 26 mai 2012, cu icoana Maicii Domnului de la Hârbovăţ şi icoana Sf.Cuv.Macarie, va începe la ora 07.00 de la biserica Acoperemântul Maicii Domnului din or. Rezina şi se va încheia în încinta mănăstirii cu un Te-Deum la orele 08.30.

Slujba arhierească se va începe sâmbătă, la orele 8.45, cu întâlnirea la porţile Sfintei Mănăstiri a ÎPS Vladimir. În timpul Sfintei Liturghii se vor săvârşi rugăciuni de invocare a milei lui Dumnezeu şi ajutorului Preasfintei Fecioare asupra întregii noastre ţări.

Cu deosebită dragoste vă învităm să vă alăturaţi de noi în această zi de sărbătoare.

Cu profund respect, stareţul Sfintei Mănăstiri Saharna,
Arhimandritul Adrian Baciu cu obştea

 

06 mai 2012
 
Sf. Ioan Gura de Aur

Despre purtarea de grijă a lui Dumnezeu

Şi aceasta să ştii că, în zilele din urmă, vor veni vremuri grele; că vor fi oameni iubitori de sine, iubitori de arginţi, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără cucernicie, lipsiţi de dragoste, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, cruzi, neiubitori de bine, trădători, necuviincioşi, îngâmfaţi, iubitori de desfătări mai mult decât iubitori de Dumnezeu. (II Timotei 3, 1-4)

Dacă se necăjeşte cineva astăzi de existenţa ereticilor, să se gândească la faptul că dintru început s-au petrecut din acestea, diavolul pururea furişând minciuna în locul adevărului. Dumnezeu dintru început a făgăduit cele bune, dar a venit şi diavolul cu făgăduinţe.

 

14 aprilie 2012
 
Hristos a Inviat!

HRISTOS A ÎNVIAT!!!

"Astăzi este primăvara sufletelor noastre că Domnul Hristos, ca un soare răsărind din mormânt a treia zi, a alungat iarna cea întunecată a păcatului nostru, pe El să-L lăudam că s-a preamărit"

Astăzi sunt Sfintele Paşti! Astăzi a înviat Hristos din morţi şi ne-a izbăvit de moarte, de robia păcatului şi de osânda iadului. Astăzi iadul a fost golit şi raiul s-a deschis. Astăzi îngerii cântă împreună cu oamenii biruinţa vieţii asupra morţii. Astăzi şi noi cu toţii să ne veselim împreună cu Biserica lui Hristos că nu mai suntem sub legăturile morţii şi ale întunericului. Să lepădăm, dar, întristarea şi răutatea şi grijile cele trecătoare, că Hristos a înnoit lumea prin Înviere. Noaptea învierii nu cunoaşte somn; ea e numai veghe, împlinire şi aşteptare, întru bucuria nemărginită a biruinţei asupra morţii. Fie ca această aşteptare şi bucurie să vă fie sporite de toate bunătăţile lui Dumnezeu şi să vă devină o necurmată înviere lăuntrică.

Cu speranţă de înnoire spirituală a vieţii şi de îmbogăţire în fapte bune, în lumina şi pacea sărbătorii Sfintelor Paşti, vă îndemn ca, prin cuvânt şi faptă, să aduceţi bucurie celor săraci şi bolnavi, orfani şi bătrâni, necăjiţi şi singuri, astfel încât şi ei să simtă că Învierea Domnului Iisus Hristos revarsă peste oameni bogăţia iubirii lui Dumnezeu Cel Milostiv. Hristos a Înviat!

Arhimandritul Adrian Baciu,
stareţul Sfintei Mănăstiri Saharna
împreună cu obştea

 

Hristos a Inviat!

A sosit momentul mult aşteptat a liniştii,
împăcării, bucuriei şi binecuvântării sufletului...
Să lăsăm pentru o clipă totul şi să mulţumim
Domnului pentru tot ce ne-a dăruit!
Cu seninătate, limpede adevăr şi armonie să ne cinstim unii pe alţii, cinstind creaţia supremă a lui Dumnezeu. Cu multă bucurie şi dragoste îmi îndrept gândurile către inimile voastre şi vă doresc ca Sărbătoarea Sfântă a Învierii Domnului să reverse asupra voastră sănătate şi belşug, iar Lumina din Noaptea Sfântă să vă ridice sufletele spre noi trepte duhovniceşti, să vă dăruiască zile senine de Paşti, să vă însoţească paşii pe drumul vieţii, răbdare în necazuri, şi, mai presus de toate, mântuire.

Hristos a Înviat!

Cu respect duhovnicesc,
Ieromonahul Iuvenalie Ghervas,
secretarul Sfintei Mănăstiri Saharna

 

11 aprilie 2012
 
Buna Vestire 2012

Buna vestire. Privegherea praznicală

 

19 martie 2012
 
Rastignirea Domnului

Crucea - răstignire a patimilor şi înviere a sufletului din moartea păcatului

"Zis-a Domnul: Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape viaţa şi-o va pierde, iar cine îşi va pierde viaţa sa pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela şi-o va mântui. Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său? Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el când va veni întru slava Tatălui Său, cu sfinţii îngeri. Şi le zicea lor: Adevărat grăiesc vouă că sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu venind întru putere." Marcu 8, 34-38 Continuare..."

 

01 martie 2012
 

Primăvara sufletului

Postul Mare 2012

Postul Mare 2012

 

07 ianuarie 2012
 
Nasterea Domnului 2012

Naşterea Domnului 2012

 

06 ianuarie 2012
 
Nasterea Domnului

De două milenii Dumnezeu nu încetează să trimită lumii un semn.Un Semn de pace pentru cei, care suferă de pe urma certurilor şi a războaielor, un Semn de eliberare pentru cei săraci şi robiţi, un Semn de îndurare pentru cei cuprinşi în cercul vicios al păcatului, un Semn de iubire pentru cei părăsiţi şi marginalizaţi, un Semn de
speranţă pentru lumea întreagă.
Acest Copil mic şi fragil născut în Bethleem,
este un Domn Puternic, este Iisus Fiul lui Dumnezeu,
care coboară printre noi.
Să-i deschidem şi, învitându-l în casele noastre, să răspundem chemării Lui sfinte.
Crăciun cu pace şi an nou binecuvântat!

LA MULŢI ANI!!!

Cu bucurie întru Hristos cel născut,
Arhimandritul Adrian, stareţul Sfintei Mănăstiri Saharna
cu obştea

Naşterea Domnului 2012

 

Stimaţi vizitatori al site-lui nostru,
vă felicit cu prelejul sărbătorilor de iarnă.

Rog pe Preadulcele Hristos, Cel Născut în ieslea din Bethleem, să vă umple sufletul de lumina slavei Sale, de bucurie duhovnicească şi de iubirea Sa. Fie ca Pruncul Iisus să se sălăşluiască în inima voastră, împlinindu-vă
toate dorinţele mântuitoare,
neuitând nici pe cei aflaţi în suferinţă.
Fericire veşnică să primiţi de la Hristos,
Cel venit printre noi!

Cu respect duhovnicesc şi dragoste părintească,
Ieromonahul Iuvenalie,secretarul Sfintei Mănăstiri Saharna

 

18 decembrie 2011
 

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!

Privegherea Sfântului Ierarh Nicolae

Privegherea de sărbătoarea
Sfântului Ierarh Nicolae

 

27 septembrie 2011
 
Inaltarea Sfintei Cruci (2011)

"Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne..."

 

29 august 2011
 
Calugaria de praznicul Adormirii Maicii Domnului (2011)

"Braţele părinteşti grăbeşte a mi le
deschide, că în păcate am cheltuit
viaţa mea!"

Călugăria de praznicul Adormirii Maicii Domnului

 

06 august 2011
 
Icoana făcătoarei de minuni a Maicii Domnului de la mănăstirea Poceaev

Toate icoanele făcătoare de minuni aduc tămăduire sufletească şi trupească nu de puţine ori celor care se străduiesc să împlinească poruncile Evangheliei. Câte chipuri ale bunătăţii şi câte vindecări nu s-au petrecut şi la sfânta icoană a Maicii Domnului de la Poceaev, minuni despre care doar puţini au auzit ori pe care puţini doresc să le facă tuturor cunoscute!

"Bucură-te lauda Poceaevului,
nădejdea şi mângâierea a toată lumea"

Fragmente în imagini de la prăznuirea
icoanei făcătoarei de minuni a Maicii Domnului de la mănăstirea Poceaev

 
Hramul mănăstirii (2011)

Hramul mănăstirii

 
Privegherea praznicala (2011) (2011)

Privegherea praznicala

 
Vizita IPS Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove)

Arhiereasca binecuvântare de praznicul Sf. Cuv. Macarie.
Vizita ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove.

 
Comunitatea în noaptea de Înviere (24.04.2011)

Comunitatea în noaptea de Înviere (24.04.2011)

 
 
 
    
Programul Sfintelor slujbe
în prima săptămână a Postului mare 2014

Luni, Marţi, şi Joi:
06.30 Rugăciunile dimineţii, Ceasurile III,VI şi IX
16.00 Pavecerniţa cea mare, Canonul Sf.Andrei Criteanul
00.00 Miezonoptica, Utrenia, ceasul I

Miercuri:
06.30 Rugăciunile dimineţii, Ceasurile III,VI şi IX, Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite
16.00 Pavecerniţa cea mare , Canonul Sf.Andrei Criteanul.
00.00 Miezonoptica, Utrenia, ceasul I

Vineri:
06.30 Rugăciunile dimineţii, Ceasurile III,VI şi IX, Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite


Programul Sfintelor slujbe
pe perioada Postului mare 2014

Luni, Marţi şi Joi:
06:45 Rugăciunile dimineţii, Miezonoptica, Ceasurile 3,6,9 , Obedniţa, Vecernia.
15:45 Pavecerniţa cea mare, Utrenia, Ceasul 1, Pravila călugărească

Miercuri:
06:45 Rugăciunile dimineţii, Miezonoptica, ceasurile 3, 6, 9, Obedniţa, Vecernia, Liturghia Sf. Grigorie Dialogul (Darurilor mai înainte sfinţite)
15:45 Pavecerniţa cea mare, Utrenia, Ceasul 1, Pravila călugărească

Vineri:
06:45 Rugăciunile dimineţii, Miezonoptica, ceasurile 3, 6, 9, Obedniţa, Vecernia, Liturghia Sf. Grigorie Dialogul (Darurilor mai înainte sfinţite)
16:45 Pavecerniţa cea mare, Utrenia, Ceasul 1, Pravila călugărească.

Sîmbătă:
07:00 Sfânta Liturghie în biserica Sf.Nicolae
08:00 Sfânta Liturghie în biserica Sf.Treime
17:00 Privegherea

Duminica:
07:00 Liturghia Sf.Vasilie cel Mare în biserica Naşterea Maicii Domnului
08:30 Liturghie Sf.Vasilie cel Mare în biserica Sf.Treime

Fiecare Duminica la ora 19.00 se săvârşeşte Passia ( Slujba acatistului Patimilor )
Sâmbetele morţilor (a II-a , III–a , a VI–a sâmbătă) – pomeniri după Sf.Liturghie
Săptămâna a 5-a din Post
Canonul Sf. Andrei Criteanul – miercuri, ora 16.00
Denia Acatistului – vineri, ora 16.00
Sărbători: Sf. 40 de Mucenici (9/22 martie), Buna Vestire (25 martie/7 aprilie) Întrarea Domnului în Ierusalim ( Floriile – 31 martie / 13 aprilie)

Programul slujbelor poate suferi modificări în funcţie de tipicul specific anumitor sărbători.

 


 

Pacatul impartit la trei

La sfatul unui apropiat o femeie care avea un pacat greu, cumpara pentru o bisericuta care era inca in constructie, covoare de pus pe jos care valorau o avere. Bucuroasa de aceasta fapta pe care ea o considera suficienta pentru a i se sterge pacatul se duse la o manastire cu gand sa se impartaseasca. Un preot din manastire care a spovedit-o inainte de a primi Sfanta Impartasanie, nu numai ca a oprit-o de la a gusta din Sfintele Daruri, dar o si certa, fiindca a indraznit sa creada ca poate cumpara harul lui Dumnezeu cu cateva covoare.

Femeia s-a dus dupa aceea la poarta manastirii si acolo incepu sa planga, caci nu voia sa plece la casa ei fara sa se impartaseasca. Pe la poarta trecu un alt preot si o intreba de ce plange. Femeia ii povesti, preotului, care era chiar staretul acelei manastiri, ce se petrecuse mai devreme. Acesta o chema in biserica si acolo ii dadu Sfanta Impartasanie.

Apoi femeia mirata ca acest preot nu a certat-o si a primit-o cu atata caldura si blandete parinteasca intreba:

- Dar cum se face ca sfintia voastra mi-ati dat voie sa ma impartasesc, iar celalalt preot nu?

- Dupa faptele si lucrarile spuse preotului aceluia, nu erai tocmai vrednica de impartasit, dar lacrima te-a izbavit, caci pocainta cu lacrimi se face! Si mai e un lucru! Preotul acela este inca tanar, iar arta de a conduce omul, adica preotia, nu se invata peste noapte. Cand un pacat este prea mare, sa lasam taina vindecarii lui o treime in seama lui Dumnezeu, o treime pe seama duhovnicului si o treime pe seama celui care si-a spus pacatul. Nu-l ingreuna pe om peste masura, dar nici nu-l usura prea mult; asa trebuie sa se poarte preotul cu fiii sai duhovnicesti.

 


Materiale
 

"Sa praznuim nu intru aluatul cel vechi, nici intru aluatul rautatii si al viclesugului, ci intru azimele curatiei si ale adevarului" (I Cor. V, 8).

Anul iti va merge bine, nu cand tu vei zace beat in ziua cea dintai a ...


Postim pentru a putea birui patimile, pentru a creste in dragoste fata de aproapele nostru si pentru a ne putea ruga lui Dumnezeu cu o inima mai curata; postim pentru pacatele noastre, in semn de pocainta si de ascultare, intorcandu-ne ...


“Cum ați vrea să serbați Halloween-ul?” - 80% din elevii americani de clasa a IV-a de la o școală au răspuns zâmbind : “Aș vrea să omor pe cineva…” Acesta este impactul sărbătorii !

Crestinii nostri mai putin dusi la Biserica ...

 

 


widgeo.net

 

Manastirea "Sfinta Treime" din Saharna @ 2005-2013