Taina Sfântului Maslu săvârșită de preoții mănăstirii

7:32, duminică, 10 august, 2014

După tradiția mănăstirească, sâmbată, 09.08.2014, în ziua pomenirii Sfântului M. Mc. Panteleimon-tămăduitorul de boli, după Sfânta Liturghie, la mănăstire a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, care este lucrarea sfântă săvârșită în numele Sfintei Treimi, de către preoții Bisericii, prin care se împărtășește credinciosului bolnav harul nevăzut al tămăduirii sau ușurării suferințelor trupești, întărirea sufletească, iertarea păcatelor.

În Sfintele Evanghelii și în toate rugăciunile (șapte la număr) din rânduiala Tainei maslului, Dumnezeu este invocat ca „doctorul sufletelor și trupurilor noastre, a Cărui milă este nemăsurată…”, iar după fiecare rugăciune și invocare, credincioșii cântă : „Stăpâne, Hristoase, Multmilostive, miluiește și tămăduiește pe robii Tăi”. Însăși cântarea îl arată pe Mântuitorul Hristos ca „Vindecătorul și ajutătorul celor ce sunt în dureri”. De la Dumnezeu prin rugăciune se cere : „tămăduire neputinciosului robului Său… cel ce mult a greșit…”.

După săvârșirea slujbei, părintele Adrian Baciu, starețul mănăstirii a rostit un cuvânt către enoriașii veniți în această zi și a menționat importanța acestei Tainei în viața fiecărui creștin, că maslul este o lucrare a lui Hristos în biserică, adică o Taină, din cele șapte Taine instituite de El însuși, prin care ni se împărtășește harul Duhului Sfânt pentru vindecarea de boli trupești și sufletești și întărirea sufletului în fața încercărilor omului pe pământ.


În sus