Comori de suflet din inima Bucovinei

8:39, vineri, 18 iulie, 2014

O petrecere şi o întâlnire specială cu oameni iubitori de frumos, de folclor, de tradiții a avut loc la Gura Humorului ,judetul Suceava in cadrul Festivalului Zilele Humorului, sărbătorit în perioada 10-13 iulie.

Multime de invitati ,au avut enorma placere sa participle intr-un program variat si interesant ,pregatit de gazdele evenimentului.
Pe linga multitudinea de concursuri ,spectacole,concerte si distractii ,Balul gospodarilor, desfășurat în Complexul turistic Toaca Bellevue a fost cel care a adunat un număr impresionant de participanți (circa 400) din țară și de peste hotare, toți purtînd ținută obligatorie – costumul popular.

Manifestarea, organizată de primăria oraşului Gura Humorului, Centrul cultural local, în parteneriat cu Asociaţia Culturală ”Vatra Satului”, s-a dovedit a fi un succes.

În calitate de oaspeți din Basarabia, la bal au fost membrii Fanfarei ”Plai Nistrean”, ai Formației de bărbați ”Haiducii” din Rezina, însoțiți de dna Eleonora Graur, președintele raionului, dnul Mihail Cebotar, primarul de Rezina, dl Gheorghe Gîncu, viceprimarul orașului, părintele Adrian, starețul Mănăstirii Saharna, și alte persoane venite de la Rezina să sărbătorească alături de prietenii lor din Gura Humorului acest frumos eveniment ,ajuns la cea de –a 24-a editie.

Primarul orasului , Marius Ioan Ursaciuc, a prezentat si oaspetii din Rezina si cu o deosebita afectiune i-a oferit cuvintul staretului Manastirii Saharna ,parintelui Adrian ca să ”binecuvînteze hora și jocul” si totodata tinut sa mentioneze ca “ Manastirea Saharna e Voronetul Moldovei” si i-a invitat pe cei care nu au fost in aceste locuri pitoresti ,rupte din rai ,sa mearga la acest sfint lacas ,indragit si de ei ,cei de la Gura Humorului.

Părintele Adrian s-a aratat profund impresionat de portul popular al tuturor invitatilor ,de atmosfera calduroasa si prietenoasa de la acest Bal al gospodarilor ,mentionind ‘Ca atit timp cit perpetuam valorile stramosilor ,tara nu moare și nu va muri vreodată” , exprimîndu-și dorința la noi și noi întîlniri. Apoi, întreaga adunare, împreună cu părintele Adrian, într-un glas, a spus ”Tatăl Nostru”, binecuvîntînd astfel Balul Gospodarilor.


În sus