Ești tânăr? Fii treaz!

9:18, sâmbătă, 31 martie, 2018

„Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de nimic” (1 Corinteni 6, 12)

Este rău dacă nu cunoşti fizică, chimie, matematică, biologie, dar este absolut mortal dacă nu cunoşti morala creştină. Omul lipsit de morală, până la urmă, devine monstru. Această atenţionare nu face decât să ne facă să medităm profund asupra felului cum gândim, ce facem, de unde venim și încotro mergem.
Împreună cu Consiliul elevilor din gimnaziul nostru, am pregătit și desfășurat o întâlnire de suflet și pentru suflet cu genericul ,, Ești tânăr? Fii treaz!’’. La care au fost invitați: viețuitorii mănăstirii Saharna – schiierom. Alexei Savca și ierom. Arsenie Iutiș; Crudu Sergiu – tânăr teolog, profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ierarh Gavriil” din Chișinău; Bumbac Ion – tânăr psiholog în cadrul Serviciului de asistență psihopedagogică Șoldănești.
Știm cu toții că tinerețea este un timp în care omul face primele alegeri importante. Deciziile luate la această vârstă vor marca întreaga existență. Vremea tinereții are încercările ei și are și riscuri. Timpul acesta poate fi un timp al împătimirii sau un timp al despătimirii. Tinerii neîmpătimiți, sunt podoaba Bisericii și a societății în general. De aceea, obiectivele propuse în desfășurarea întâlnirii: promovarea modelelor creștin ortodoxe, formarea tinerilor în trăirea duhovnicească și încurajarea dialogului între tineri, au fost realizate cu succes pe parcursul activității, prin discuțiile, modelele de trăire după voia lui Dumnezeu, relatările pregătite de tinerii din gimnaziu.
În societatea de zi există o criză a transmiterii valorilor culturale și spirituale tinerilor. Știm că este dificil pentru tinerii care stau departe de Biserică să o cunoască și să i se alăture. Întâlnirea a fost un prilej bun de a fi mai aproape de valorile noastre, de a ne înțelege mai bine pe noi înșine, de a înțelege rațiunea existenței noastre și o șansă pentru toți participanții de a se apropia de spațiul Bisericii, de a-i apropia pe tineri îndeosebi, de cuvântul și învățătura lui Hristos.
Profesor – ierom.Vasilisc Donica


În sus