Florile de salcâm se împletesc într-o cunună cu bucuria harului revărsat din belșug asupra Mănăstirii Saharna

9:29, miercuri, 27 mai, 2015

Tradițional, sfârșitul lunii mai aduce în dar o frumoasă și binecuvântată sărbătoare pentru obștea călugărilor de la Saharna.
E momentul când florile de salcâm se împletesc într-o cunună cu bucuria harului revărsat din belșug asupra lăcașului nostru prin aflarea cinstitelor moaște ale Cuviosului părinte Macarie, devenit ocrotitorul ceresc şi ajutătorul nostru.
Bucuria acestui praznic a fost însemnată de vizita a ÎPS Vladimir, Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, care a oficiat Sfânta Liturghie fiind în frunte la un impunător sobor de preoți, viețuitori ai Sfintei Mănăstiri precum și preoți din Protopopiatul Rezina.
La slujbă au fost prezenți, alături de obștea monahală, Președintele raionului Rezina Dna Eleonora Graur, primarul orașului Rezina Dl Mihail Cebotari , primarul comunei Saharna Nouă Dna Mariana Macrii și numeroși credincioși din localitățile învecinate sfântului așezământ și pelerinii veniți din străinătate.

Spre finalul slujbei cuvânt de mulțumire a fost rostit de arhim. Adrian Baciu, starețul Sfintei Mănăstiri, care a menționat importanța acestui praznic pentru urmașii Sfântului Cuvios Macarie, care prin exemplul vieții sale a împlinit poruncile Sfintei Scripturi și a devenit un adevărat far duhovnicesc pentru călugării din mănăstire.
La finalul slujbei, Înalt Preasfințitul Vladimir a decorat cu distincții bisericești ctitorii Sfintei Mănăstiri precum și pe monahiile Matrona Pistrui și Magdalena Postolachii cu ordinul « Sfânta Cuvioasa Parascheva», ambele viețuitoare a Sfintei Mănăstiri și a adresat credincioșilor prezenți și obștii monahale un cuvânt de felicitare cu prilejul zilei de pomenire a Sf.Cuvios Macarie, în același timp a încurajat spiritual și a îndemnat creștinii să nu se rușineze să mărturisească credința lor întru Hristos, mai ales prin exemplul pe care îl dau societății personal.

După săvârșirea litiei la mormântul monahiei Maria, părintele stareț Adrian i-a prezentat arhipăstorului și distinșilor oaspeți stadiul lucrărilor la șantierul catedralei «Învierea Domnului» de pe teritoriul monastic.

Spre final , în semn de ospitalitate , căldură şi dragoste față de aproapele, toți prezenți pe teritoriul mănăstirii au fost invitați la o agapă frățească

Ierom.Iuvenalie, secretarul mănăstirii


În sus